demo-attachment-40-Path-4
demo-attachment-42-Path-8
demo-attachment-41-Path-6

peterdesmet

Geld besparen met onze Thuisbatterijen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
enphase battery goedkoop
demo-attachment-366-Path_1348
enphase goedkope zonnepanelen
  • Volg AgibaEnergy

ZonneEnergiemarkt

Veranderingen in Zonnepaneel industrie: Geen Batterijen, Geen Zaken

"Een nieuw tijdperk in de zonne-energiemarkt is aangebroken," zegt Peter Desmet, CEO van Solarclarity Group. "Onze groothandel benadrukt dit met een vernieuwde huisstijl en benadering - Solar voor het volk."

Hoe was jouw afgelopen jaar?

"Best wel onstuimig, net als voor iedereen in onze branche. Dit begon eigenlijk met de aankondiging van Vandebron dat deze energieleverancier een heffing zou gaan invoeren voor klanten met zonnepanelen voor de teruglevering van zonne-energie. De vraag naar zonnepanelen daalde snel en significant. De Nederlandse consumentenmarkt stortte in."

Heeft dat jou verrast?

"De kosten van salderen worden enorm voor energieleveranciers, vooral voor een bedrijf als Vandebron. De meeste van hun klanten hebben zonnepanelen. Door een wijziging in het systeem van doorberekening van onbalanskosten door saldering aan energieleveranciers per 1 april 2023, krijgen zij te maken met aanzienlijk hogere kosten voor een groot aantal klanten met zonnepanelen. Het was dus te verwachten dat dit zou gebeuren."

We spreken maar over één energieleverancier.

“Ze zullen het allemaal doen, vergelijkbare maatregelen nemen, in ieder geval totdat de afbouw van saldering een feit is. Nederland heeft het dossier rond saldering lang laten aanslepen. Dit zorgt voor onzekerheid en kost energieleveranciers steeds meer geld, wat gevolgen heeft. Vandebron was de eerste die dit concreet maakte. Ik ben er niet dankbaar voor, maar ik begrijp het wel.”

Ben je optimistisch over de toekomst?

“Ik kijk hoopvol naar Vlaanderen en wat daar gebeurde toen de terugdraaiende teller plots werd afgeschaft. De consumentenmarkt voor zonnepanelen kreeg een flinke tik, maar herstelde binnen een jaar. Zonnepanelen zijn momenteel erg voordelig en blijven een slimme investering. In Vlaanderen leidde het einde van de salderingsregeling bovendien tot een grootschalige adoptie van thuisbatterijen. Uiteindelijk profiteerde de hele markt hierdoor.”

Wat betekent dit voor Solarclarity?

“Het gaat uitstekend met ons. Wij opereren internationaal en zijn niet alleen afhankelijk van de Nederlandse markt. We zijn actief in landen als België, Frankrijk, Duitsland en Zweden, waar thuisbatterijen al een aanzienlijk deel van onze omzet uitmaken.”

Thuisbatterijen zijn in Nederland nog niet wijdverspreid, toch?

“We staan aan het begin van een nieuwe fase in onze energietransitie, in de markt voor zonne-energie. Het ongebreideld op de markt brengen van zonnepanelen is niet langer vol te houden, dat laten de huidige problemen met netcongestie en uitvallende omvormers duidelijk zien. 

Thuisbatterijen, en die slim aansturen, zijn essentieel. Anders loopt de zonne-energie vast. Het is eenvoudig: zonder batterijen geen zaken. Daar zetten wij dan ook volop op in, ook in onze communicatie.”

Hoe dan?

“Met onze nieuwe slogan: Solar to the people. Ons doel is om de opmars van zonne-energie in Europa te versoepelen, en we blijven ons hierin ontwikkelen. We introduceren een nieuwe huisstijl, die vanaf vandaag op onze website te zien is. En ironisch genoeg maken we hiermee eigenlijk een stap terug in de tijd. Toen we met Solarclarity begonnen, moesten we uitleggen wat een zonnepaneel is… Nu moeten we weer missiewerk verrichten voor thuisbatterijen. We zijn hier al mee bezig, onder andere door voorlichting aan installateurs en trainingen over techniek en verkoop. Dit gaan we nu nog intensiever doen.”

Maar is de businesscase voor thuisbatterijen in Nederland al rond?

“Dit is een grote en frustrerende misvatting. Als je enkel focust op het maximaliseren van het eigen verbruik van zonne-energie, dan lijkt het misschien zo. Maar met een slimme thuisbatterij kun je veel meer. Uit onderzoek onder klanten van Enphase, een slimme thuisbatterij die ik 5 jaar geleden mede-oprichtte, blijkt dat ze alleen al 500 tot 1.500 euro per jaar verdienen door stroom goedkoop in te kopen en duur te verkopen. Handel op de onbalansmarkten kan nog meer opleveren. Nederland is dus wel degelijk klaar voor de thuisbatterij.”

Doe ook een Dakcheck voor zonnepanelen i.c.m. Thuisbatterij en profiteer van de *BTW subsidie hierop!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.