demo-attachment-40-Path-4
demo-attachment-42-Path-8
demo-attachment-41-Path-6

EnphaseBatterij

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
thuisbatterij subsidie 2024 b
demo-attachment-366-Path_1348
thuisbatterij subsidie 2024
  • Volg AgibaEnergy

AgibaBatterijen

Thuisbatterij Subsidie 2024: Een Toekomstgerichte Investering

In Nederland, waar de energietransitie in volle gang is, groeit de belangstelling voor thuisbatterijen gestaag. Ondanks dat particulieren momenteel geen aanspraak kunnen maken op directe subsidies voor thuisaccu’s, heeft recente ontwikkeling in de wetgeving een lichtpuntje gebracht: vanaf 2023 kunnen huishoudens 21% btw op de totale aankoopkosten van slimme thuisbatterijen, met of zonder zonnepanelen, terugvragen. Deze verandering markeert een belangrijke stap naar een duurzamere energievoorziening thuis.

De Waarde van Thuisbatterijen Zonder Subsidie

Ondanks het gebrek aan directe subsidie, blijft de investering in een thuisbatterij aantrekkelijk. Hier zijn enkele factoren die de waarde van thuisbatterijen onderstrepen:

  1. Torenhoge Energieprijzen: 2022 was een jaar van schrikbarend hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Door te investeren in zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij, verminderen huishoudens hun afhankelijkheid van fluctuerende stroomprijzen. Een thuisbatterij kan de zelfconsumptie van groene stroom verhogen tot 60 à 80%, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de elektriciteitsrekening.
  2. Afbouw van de Salderingsregeling: Vanaf 2025 begint de afbouw van de salderingsregeling, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om overtollige stroom terug te leveren aan het net. Een thuisbatterij vermindert de impact van deze verandering door de opgeslagen energie te gebruiken wanneer het nodig is, waardoor de noodzaak om stroom terug te leveren vermindert.
  3. Stabiliteit van het Elektriciteitsnet: Met de toenemende productie van zonne- en windenergie komt de stabiliteit van het elektriciteitsnet onder druk te staan. Thuisbatterijen spelen een cruciale rol in het verminderen van elektriciteitspieken en het helpen stabiliseren van het net.
De Rol van Belangengroepen Belangengroepen hebben een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van de waarde van thuisbatterijen, wat heeft geleid tot de mogelijkheid om btw terug te vragen. Dit succes onderstreept het potentieel voor verdere financiële stimulansen in de toekomst, waardoor de aanschaf van een thuisbatterij nog aantrekkelijker wordt. Toekomstperspectieven Het huidige, snel veranderende energielandschap benadrukt de noodzaak van efficiënte energieopslag. Thuisbatterijen bieden niet alleen een oplossing voor het vergroten van zelfconsumptie en het besparen op energiekosten, maar dragen ook bij aan een duurzamere toekomst. Met de voortdurende inzet van belangengroepen en mogelijke toekomstige subsidies, vormen thuisbatterijen een slimme investering voor elke huiseigenaar.

Conclusie: De Waarde van een Thuisbatterij Zonder Subsidies

Investeringen in thuisbatterijen, die gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000 kosten, kunnen zonder subsidie een aanzienlijke uitgave lijken. Echter, gezien de huidige hoge energieprijzen en de geleidelijke afname van de salderingsregeling, wordt de aanschaf van een thuisaccu steeds aantrekkelijker. Bovendien leidt toenemende concurrentie onder fabrikanten tot verbeteringen in kwaliteit en dalingen in prijs. Dus zelfs zonder subsidies, kan het investeren in een thuisbatterij een lonende keuze zijn.

Vrijblijvend Adviesgesprek: Uw Eerste Stap

Overweegt u de aankoop van een thuisbatterij? Professionele installateurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Begin uw avontuur hier met een vrijblijvend adviesgesprek.

Btw-Teruggave op Thuisbatterijen Sinds 2023

Vanaf 2023 kunnen huiseigenaren btw terugvragen op de aanschaf van thuisbatterijen, ongeacht of ze ook zonnepanelen installeren. Deze regeling maakt het financieel aantrekkelijker om een thuisaccu te installeren, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • Dynamisch Energiecontract: Voor de btw-teruggave is een dynamisch energiecontract vereist, waarbij elektriciteitstarieven gekoppeld zijn aan de actuele marktprijzen. Dit contract maakt u een btw-ondernemer, waardoor u onder de Kleine ondernemersregeling (KOR) valt.
  • Type Thuisbatterij: Alleen slimme thuisbatterijen komen in aanmerking voor btw-teruggave. Deze batterijen beschikken over intelligente systemen die automatisch laden bij lage marktprijzen en overtollige stroom terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn.
  • Btw-Test: Met een online btw-test kunt u snel bepalen of u in aanmerking komt voor de btw-teruggave. Belangrijk is dat mensen die al btw hebben teruggevraagd voor hun zonnepanelen ook voor hun thuisbatterij een aanvraag kunnen indienen, maar met enkele specifieke aandachtspunten.
thuisbatterij subsidie 2024 groot

Doe ook een Dakcheck voor zonnepanelen i.c.m. Thuisbatterij en profiteer van de *BTW subsidie hierop!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.