demo-attachment-40-Path-4
demo-attachment-42-Path-8
demo-attachment-41-Path-6

ThuisBatterij

Geld besparen met onze Thuisbatterijen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
woede over terugleverkosten energie 2 npo
demo-attachment-366-Path_1348
enphase thuisbatterij terugleverkosten
  • Volg AgibaEnergy

TerugleverKosten

Eigenaren van Zonnepanelen boos over gratis elektriciteit tijdens daluren

Budget Energie biedt nu gratis elektriciteit tijdens daluren, wat gunstig is voor de portefeuille van hun klanten. Echter, bezitters van zonnepanelen zijn in het nadeel: voor hen brengt het terugleveren van energie kosten met zich mee. Op de NPO Radio 1-app stapelen de boze reacties zich op. "Als ik dit had geweten, had ik nooit zonnepanelen gekocht," aldus een luisteraar.

Speel de NPO Podcast af

Carolien Princen van het moederbedrijf van Budget Energie licht in het programma ‘Geld of je leven’ het nieuwe plan toe: “We hebben te maken met een overschot aan zonne-energie. Soms is het te veel en is er geen ruimte meer op het net, wat extra kosten met zich meebrengt. Als energiebedrijf moeten we die energie verkopen. Deze kosten verrekenen we. Voorheen gebeurde dit via de salderingsregeling in het stroomtarief, wat vooral klanten zonder zonnepanelen raakte”, legt ze uit. NPO Radio 1-luisteraars reageren woedend. “Verschrikkelijk dat iemand die in panelen heeft geïnvesteerd en bijdraagt aan de energietransitie nu extra belast wordt om anderen te helpen hun kosten te verlagen,” zegt luisteraar Edwin. “Investeerden in zonnepanelen, nu zijn we de pineut”, voegt Hans toe. Luisteraar Arnolda voelt zich ‘bedrogen’: “Gespaard voor zonnepanelen, niet op vakantie gegaan, en nu dit!” Princen verdedigt het plan door te wijzen op overheidsbeleid.

Het kabinet schafte de salderingsregeling af. Waar overtollige zonnestroom voorheen verrekend werd in de stroomprijs, wordt deze nu doorgeschoven naar zonnepaneeleigenaars, legt Prinsen uit. “We moeten ons aanpassen aan deze nieuwe situatie. We draaien verlies op klanten met zonnepanelen. Vrijwel alle energiebedrijven nemen maatregelen om deze kosten te compenseren.”

Budget Energie introduceert ook gratis stroom tijdens daluren. “In de zomer en in het weekend is er vaak veel ongebruikte energie. We hopen op een gedragsverandering. Bijvoorbeeld je auto opladen op zaterdagmiddag in plaats van vrijdag, of stofzuigen op zaterdagmiddag in plaats van zaterdagochtend,” zegt Princen.

Het bedrijf hoopt zo minder energie tijdens piekmomenten te gebruiken, waardoor er minder geïnvesteerd hoeft te worden in het stroomnet. “Dit kan economisch voordelig zijn voor ons, maar dat is nog niet zeker,” geeft ze aan.

Doe ook een Dakcheck voor zonnepanelen i.c.m. Thuisbatterij en profiteer van de *BTW subsidie hierop!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.